Jdi na obsah Jdi na menu
 


 ObrazekZrodila se moje pusa

Odebírám časopis Vozíčkář, ve kterém jsem v jednom z čísel našel článek s názvem "Co přinesla březnová konference o využití internetu a počítače," a mimochodem tam bylo toto: "Další alternativní systém komunikace představila chráněná pracoviště Deep. Jde o malý mobilní komunikátor Deep 1, který je opatřen dvěma LCD znakovými displejemi a využívá vysílání znaků pomocí Morseovy abecedy. K vysílání lze používat snímače prstů, dechu či třeba svalů zdravotně postiženého uživatele. Zařízení převádí morseovku na text a dá se použít pro dialog i v terénu, na cestách, kde jiné způsoby komunikace selhávají." 

A řekl jsem si, to by mohlo být něco pro mě, tak jsem si našel na Internetu stránky Deep a začal jsem se zajímat o tuto možnost komunikace, vyptával jsem se na to paní Adély Kolochouvé a pána Borise Dvořáčka, který je autorem tohoto přístroje. Moc mě to zaujalo a tak jsem začal přemýšlet, jak by se mnou setkali a pořádně ukázali po případě i vyzkoušeli. Prý bych to musel vidět a vyzkoušet, jen tak to poslat a vy si s tím dělejte co chcete, to by bylo dost hloupé, řekla mi paní Kolouchová a měla pravdu.

Naše organizace ( Plzeňští vozíčkáři ) měla v Hodoníně rekondiční pobyt a protože je to kousek od Brna, tak se domluvili, že by mohli udělat tady v Plzni kurs na počítač a zároveň by mi mohli předvést ten přístroj.

A slovo se stálo skutkem, přijeli, udělali tu kurs, ale hlavně mě přivezli ukázat a předvést ten přístroj, řeknu vám je to teda bomba, něco takového jsem nečekal. Převedli. Já jsem si to vyzkoušel a hned jsem to chtěl, tak my to tu nechali, abych jsem si to pořádně vyzkoušel hlavně v terénu, teda když jezdím hlavně po venku, no prostě je to pro mě opravdová bomba, teď se můžu opravdu se všemi domluvit. Největší problém ale nastal, jak ten přístroj přidělat k mému elektrickému vozíku, ale na to pán Dvořáček taky přišel, no řeknu vám že ten človíček je tak šikovný, že jsem jenom koukal.

Mám to teda k zapůjčení. Teď jsem dostal nový elektrický vozík, už ho rok a pořád musím čekát až my to přijdou zase nějak přidělat.

Zdeněk Nový  

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář